Februari 2022

Nieuwsbericht

Nog maar een paar weken geleden deelden we het eerste Spinwaves Lab nieuwsbericht. Sindsdien is er veel in beweging gebracht, wat we graag met je delen! 

Lees verder voor updates over het lab, leer deelnemers en teamleden kennen, zie hoe we in het nieuws kwamen en onze bijdrage leverden aan de werkconferentie Topsector Energie.

Waar we vorige keer melding maakten van 18 aanmeldingen staat de teller inmiddels boven de 20 en staan er de komende 3 weken 11 intakegesprekken gepland. Dat belooft wat, en daarbij gaat het niet om de aantallen maar om de profielen van de deelnemers. Er is een sterke vertegenwoordiging van het systeem dat vanaf nu alleen nog maar door kan ontwikkelen. Aanmelden kan nog steeds. We bouwen een ecosysteem op basis van relaties met het vertrouwen  dat er met/door deze groep iets staat te gebeuren groeit met de dag.

Video impressie over Spinwaves Lab

Collega Rachel Hentsch van Presencing Institute maakte voor ons deze korte video. Maak het beeld groot, zet je geluid hard en geniet! Een cool voorbeeld van hoe beeld meer kan zeggen dan woorden, deze video bevat de essentie van waar het ons om gaat, onze opgave om de gebouwde omgeving te verduurzamen middels theory U & Biomimicry:

Artikel Cobouw, interview Serena

Op maandag 21 februari verscheen het interview met Serena over leiderschap en cultuurverandering. Je moet er wel een (gratis) account bij Cobouw voor aanmaken. 

De bouw heeft de sleutel voor alle maatschappelijke opgaven

“Minder masculien, minder rücksichtslos, minder ego-gedreven. Aan de vooravond van grote transities heeft de bouw nieuwe leiders nodig, vindt Serena Scholte. Interview met een vrouw die al twintig jaar een sport maakt van innoveren in de bouw, waar ze op een “onbestaanbare” manier met vrouwen omgaan: “Je kreeg de opdracht zeker, omdat je een vrouw bent.”

“Soms vraag ik me af of ik me niet waan in een paradijs met vernieuwers om me heen, terwijl de ‘grote bouw’ daaromheen op de oude voet doorgaat. Neem het verduurzamen van bestaande huizen. Hoeveel huizen zijn er nou daadwerkelijk aangepakt? Ik werk mee op de meest prachtige verduurzamingsprojecten, waar echter geen boom meer is te bekennen.”

Teamlid stelt zich voor

Deze tweede editie van onze nieuwsflits de spotlights op onze collega / biomimicry teacher (en architect) Lydia Fraaije:

‘Als biomimicry architect is mijn doel dat alles wat ik ontwerp en maak in balans met het ecosysteem en een bijdrage levert  aan al het leven op aarde. Spinwaves lab is belangrijk in de realisatie van dat doel omdat hier een divers ecosysteem wordt gecreëerd voor samenwerking voor transitie in de bouw. 

Ik leer van de natuur hoe we opgaven kunnen oplossen. Als je kijkt naar transitie of systeemverandering in de natuur dan kan dat bijvoorbeeld ontstaan door een verschijnsel als trofische cascadering: door een paar parameters te veranderen in een systeem en je daaraan te verbinden kan het hele systeem veranderen. Zie het filmpje: ‘How wolves change rivers’

Het is een erg hoopvol filmpje voor transitie makers. Het leert ons namelijk dat 1 soort binnen een systeem er zorg voor dragen dat zelfs een rivier anders gaat stromen. Hoopvol omdat aanjagers van transitie soms voelen dat ze er alleen voor staan.

We hebben er ook voor gekozen om Lydia in de spotlights te zetten in verband met haar haar recente actie als ‘betrokken burger’, niet ‘tegen wind energie’ maar ‘voor bomen’. In dit artikel lees je hoe ze in het lokale nieuws kwam met voorlopig zeer positief gevolg. Weer een fraai voorbeeld van hoe de natuur werkt.

Deelnemer stelt zich voor

Maak kennis met deelnemer Ted van den Bergh, Getrouwd, kinderen, kleinkinderen. Hij heeft een wilde tuin, houdt van de natuur, bijen en vogels in het bijzonder. Ted richt zich op bestuurlijk werk, coaching, projecten leiden.  Ted was van 2006 tot 2020 directeur van de Stichting Triodos Foundation te Zeist en steunde in die rol projecten die met vernieuwende initiatieven bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. In de 33 jaar Triodos heeft hij geleerd hoe belangrijk gebouwen zijn waarin je verblijft en werkt. 

Ted is nu betrokken bij de opgave om Nivon Natuurvriendenhuizen op de mooiste plekken in Nederland aan te passen aan de tijdgeest.  ‘Op het landgoed Roggebostaete (50ha) tussen kampen en Dronten werken we aan een inspirerende plek om mensen te verbinden met elkaar, met zichzelf en met de natuur in een prachtig natuurgebied van meer dan 1000 hectare met veel bos en water. Hoe gaan we hier bouwen, geïntegreerd in de natuur? Kan een gebouw voelen als verlengstuk van de natuur?’ Zie: www.roggebotstaete.nl and www.yugenforest.nl

Welke opgave, welk vraagstuk brengt hem naar Spinwaves Lab? ‘Nederlandse gebouwen zijn vaak even inspirerend als een boekhouding. Architectuur, mensgericht bouwen, ontwerpen met de natuur als voorbeeld zou daar verandering in moeten brengen. Zowel nieuwbouw als verbouw brengen grote uitdagingen met zich mee. Hoe kan zich een nieuw en ruimer bewustzijn ontwikkelen in gebouwen die veilig, omhullend en toch inspirerend en verbindend zijn?’

Schaalsprong energietransitie

Hoe maken we een schaalsprong in de energietransitie? Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te bereiken is er versnelling, samenwerking en kennisdeling nodig. De Werkconferentie Topsector Energie van 17 februari ging over deze onderwerpen.

Een van de sessies ging over multidisciplinair leren,  (kijk deze hier terug) schijnbaar  de sleutel om de energietransitie in de wijk op gang te brengen en zelfs te versnellen. Dat heeft Mensen Maken de Transitie het afgelopen jaar bevestigd gezien in diverse  Living Labs*. Hierin brengen Webbers bewoners, bouwers, installateurs, netbeheerders en onderwijsinstellingen bij elkaar om samen te werken, leren en innoveren. Leerpunten worden tijdig gesignaleerd  en samen opgelost of bij MMT gebracht. In gesprek met Serena Scholte legt Pauline van der Vorm uit hoe zij dat als Webber in Living Lab ‘The Green Village’ te Delft aanstuurt.

Wat Webbers precies zijn en welke rol zij spelen, leer je in deze sessie. Uiteraard delen we welke resultaten hierin zijn geboekt.  Om je een kijkje te bieden in onze werkwijze, sluit Martha van den Hengel (Mensen Maken de Transitie) aan met een uitleg van ons ketenspel ‘Plankgasvrij’. 

En dan was Lydia Fraaije te gast om te vertellen hoe Biomimicry, leren van de natuur verder helpt bij deze opgaven!   De sessie biedt hiermee een mooi inkijkje in hoe zij met haar kennis het team versterkt. En hoe bijzonder; de tafel zat vol met  Spinwaves Lab-bers,  met deelnemers Pauline en Martha en natuurlijk teamleden Serena en Lydia. Een voorproefje van wat ons te wachten staat vanaf april.

Je kunt Spinwaves Lab ook helpen - volgen - delen via Social media:

Vragen of opmerkingen?

en_GBEnglish