Nieuwsbericht
We leven in tijden waarin crisis na crisis elkaar opvolgen. Van Corona pandemie zijn we in een oorlog beland en tegelijkertijd is de lente losgebarsten en trekt de natuur zich niets aan van ons ‘gedoe’. Dat brengt ons op de vraag: ‘Hoe blijf je kalm van binnen als er chaos om je heen is?’ Theory U leert ons om de juiste kwaliteit van aandacht aan te boren om vervolgens wijze actie te vinden. In Spinwaves Lab zullen we de oefeningen en kennis aanreiken hoedaarmee aan de slag te gaan. Nog steeds komen er aanmeldingen binnen en breidt de groep uit. Zoals je wellicht weet, is de eerste groep altijd bijzonder. Mocht je nog mensen kennen met wie je samen in het Lab wilt stappen, dan kan dat nog net. Er zijn nog enkele plekken vrij. En… we hebben ook al de eerste mensen op de wachtlijst voor volgend jaar. Wat een vertrouwen spreekt daar uit.
In deze editie: neem alvast een kijkje in de digitale groep, leer meer over teamlid Nuala Burns en veel leesplezier met het interview met Simoon Fransen. … en … meer over het geweldige nieuws dat John P.Milton gastdocent is geworden van Spinwaves Lab!
John P. Milton
Misschien zag je het al op social media, we hebben er een iconische docent in ons team bij John P.Milton (Way of Nature). In de ontstaansgeschiedenis en verspreiding van Theory U heeft John Milton en zijn natuur retraites een belangrijke rol gespeeld. De bedenkers van Theory U, Joseph Jaworski en Otto Scharmer, zijn beide studenten van John Milton en hebben tijdens hun retraites veel inzichten opgedaan die aan het succes van Theory U hebben bijgedragen. Dit geldt ook voor Peter Senge, ook een student van John Milton, die vanuit de systemische benadering een creatieve en succesvolle bijdrage levert aan organisatieontwikkeling voor een duurzame wereld.
John is een pionier op het gebied van natuurbehoud en ecologie en heeft wereldwijd veel bijgedragen op dit gebied, onder andere als voormalig directeur WWF en voormalig ecologisch adviseur in het Witte Huis.
De laatste jaren richt hij zich op de persoonlijke natuurbeleving van mensen, vanuit de overtuiging dat mensen pas de natuur om zich heen zullen respecteren en behouden als ze reflecteren op de relatie met zichzelf.

Interview Simoon
By Emma Paine for Presencing Institute News:
‘A powerful reflection and podcast styled interview with Simoon Fransen, a “social farmer,” and Theory U practitioner. In this interview with Emma, Randi and Hannah from the editorial team, Simoon shares about her work with systems and change, and as a trainer and facilitator.
Exploring both Theory U and biomimicry (modeled after nature), this article is full of warmth and insight, sharing how practical frameworks have helped Simoon’s life’s work and skill in cultivating heart intelligence.’
Maak kennis met het ecosysteem
Als deelnemer van Spinwaves Lab ben je onderdeel van een nieuw ecosysteem. Biomimicry collega van ons, Hugo Araujo ontwierp 7Vortex om ecosystemen te visualiseren. Om je een indruk te geven van wie er deelnemen, hebben we alle deelnemers tot nu toe in het systeem gezet. Er is nog veel meer mee mogelijk maar dat bewaren we voor later. Als we straks aan de slag zijn samen kunnen we hiermee ook de onderlinge verbinding in vraagstukken en projecten visueel maken. Voor nu is het dus enkel het plaatje om een indruk te geven.


Team Symbiology
Misschien zag je het al in de 7Vortex: we hebben bollen met studenten! In de volgende nieuwsbrief stellen ze zich meer voor. Hier alvast een voorproefje.
Het is een internationaal team dat de minor Biomimicry aan Haagse Hogeschool aan het volgen is. Voor ons buigen ze zich over het vraagstuk ‘samenwerken, hoe doe je dat optimaal als de partijen allemaal zo verschillend zijn, andere talen spreken en ogenschijnlijk andere belangen hebben. Wat kunnen wij daar van de natuur leren. En hoe kunnen we in kaart brengen wat uberhaupt de samenhang is (gerelateerd aan gedeelde waarden en belangen). Tot slot doen ze wat bodembewerking voor Spinwaves Lab 20223/24. Door alle actoren en factoren in kaart brengen hopen we wat blinde vlekken te vinden die ons tot nieuwe deelnemers voor het volgende lab zullen leiden. Potentie voor ons ecosysteem en daarmee IMPACT! We gaan van ze horen.
Teamlid stelt zich voor
Deze maand; Nuala Burns
Drawing is not what one sees, but what one can make others see – Edgar Degas
‘Wat heeft tekenen nu te maken met een innovatielab?’ vraag je je misschien af. Tijdens een vakantie maak je ook foto’s. Om later nog eens terug te kijken. Om dat gevoel op te roepen dat je toen had. Of om te kunnen duiden waar je nu staat. Ook tekenen heeft die kracht. Door de gezamenlijke reis in beeld en woord vast te leggen en dat wat wil ontstaan op papier tastbaar te maken.

Ik ben Nuala Burns en aan Spinwaves Lab verbonden als visueel facilitator. Gedurende het lab heb ik de eer al tekenend verslag te mogen leggen van dat wat jullie aan inzichten genereren en samen bedenken; kortom, beeld geven aan dat wat wil ontstaan!
Tijdens ontmoetingen tussen mensen ontstaan vaak honderden inzichten en ideeën. De één tastbaarder en uitgesprokener dan de ander. Als visueel facilitator leg ik verslag in beeld en woord om te vangen wat er in een ruimte gebeurd, wat expliciet gezegd en bedacht wordt maar ook dat wat zich meer ‘tussen de regels door’ presenteert.
De taak van een visueel facilitator is simultaan te luisteren en te tekenen en zo de inhoud van een bepaald moment te vangen, inzicht te bieden en uiteindelijk zelfs besluitvorming in een groep op weg te helpen.
Inmiddels heb ik al tekenend mogen bijdragen aan diverse projecten met Simoon van het Presencing Institute (waaronder in Schotland en Macedonië), het innovatielab De Oogst van Morgen en vele losse innovatietrajecten. Die ervaring zet ik met plezier in voor Spinwaves Lab. En hoewel met focus op de bouw een andere inhoud, hoop ik met de kracht van beeld ook hier bij te kunnen dragen aan het ‘vangen’ van deze leerreis.
Op dit moment ben ik naast zelfstandig ondernemer werkzaam als adviseur leren en ontwikkelen bij het Waterschapshuis (hWh) waar ik voor de waterschappen leerlijnen ontwikkel rondom digitale transformatie.