Januari 2022

Nieuwsbericht

Vanaf nu gaan we ons groeiend ecosysteem regelmatig informeren over alle ontwikkelingen, avonturen en perikelen. Welkom bij de eerste update!

Allereerst… Spinwaves Lab? Je leest het goed, B-Lab gaat voortaan verder onder deze naam. Daarmee worden we direct onderdeel van Spinwaves, de organisatie die sinds 2016 Biomimicry Hackathons organiseert en waar ook de eerste verbindingen met Theory U uitgeprobeerd werden. Onze website is vanaf nu te vinden onder www.spinwaveslab.nl

De contouren van het ecosysteem worden zichtbaar

Afgelopen maanden hebben we al promotie gemaakt voor de start van Spinwaves Lab in onder andere het Webber netwerk. Inmiddels hebben zich 18 mensen aangemeld! Deze deelnemers brengen allemaal unieke vraagstukken in. Wat ons opvalt is dat we een concentratie in verschillende regio’s zien ontstaan. Zo sluit Den Haag aan met de ontwikkeling van een smart grid. Almelo en Arnhem met hun Living Lab. Er is veel energie in Brabant. Er komt een houtbouw project aan de orde en er haken bedrijventerreinen aan. Biobased materialen wordt door meer deelnemers ingebracht en daarmee op de agenda gezet. Er zijn ook deelnemers die zich meer richten op systemische en organisatorische vraagstukken, die juist daar hun impact willen vergroten. Iedere deelnemer vragen we ook met wie hij / zij wil aanschuiven om deze leerreis samen door te maken. Boeiend!

Help je mee?

Er is nog plek beschikbaar voor de eerste start. Wil je meehelpen het Lab te promoten in je eigen ecosysteem? Als het je het leuk vindt, maken we een visual voor je met een door jouw voorgestelde tekst en foto, zie dit voorbeeld! 

Je kunt Spinwaves Lab ook helpen - volgen - delen via Social media:

Samenwerking Haagse Hogeschool

Spinwaves Lab zal de komende maanden voor een groep internationale studenten vanuit de studierichting ‘Design With Nature’ een ontwerpopdracht gaan uitwerken onder leiding van Dr. Laura Stevens.

Zij krijgen van ons het vraagstuk mee hoe we de verschillende connecties tussen de ecosystemen, lokaal, landelijk en internationaal kunnen vormgeven. Hoe zou de natuur dat doen? Wij kijken uit naar de samenwerking met de groep! 

Teamlid stelt zich voor

Deze eerste editie van onze nieuwsflits de spotlights op onze co-facilitator Rinske van Schooneveld. Rinske is een van de facilitatoren die Spinwaves Lab gaan begeleiden. Rinske werkt aan diverse innovatieve projecten binnen de Gemeente Amsterdam en heeft ruime ervaring in zowel het zelf aanjagen van verduurzamingsprojecten als het coachen van anderen. Een van haar projecten is de Honingbeer, een concept dat ontstond tijdens een hackathon.

Welke verduurzaming beoog jij met de Honingbeer?

“De grachten van Amsterdam staan vol met stalen damwanden om de oude kademuren te ondersteunen. Effectief maar ook wel heftig in de historische binnenstad. Tijdens de hackathon levensduurverlenging hebben we ons gericht op een alternatief voor de damwanden. Door toepassing van biomimicry hebben we ons laten inspireren door de natuur en specifiek door de boom en de honingraat. De Honingbeer is een innovatie waarmee we met minder materiaal niet alleen de kade versterken maar ook zeker het lokale ecosysteem. De kassen van de honingraat kunnen fungeren als groeiplaats voor waterplanten en als broedkamer voor waterdieren.”

Welke uitdaging kom jij tegen in dit project en hoe pak je deze aan?

“Vanwege de vele positieve kenmerken van het concept, kreeg De Honingbeer direct veel bijval. Eigenlijk was de wens direct over te gaan tot toepassing. Veel druk om de stap van het ontwikkelen van een concept tot een ontwerp snel te nemen. Dat was best een uitdaging. De Honingbeer gaat uit van een hybride systeem, een samenwerking tussen stalen buispalen, een honingraatframe en zand. Een constructie die zich die zich moeilijk laat modelleren binnen de bestaande tools. Daarom hebben we een proefopstelling bedacht om neer inzicht te krijgen in de werking en de stijfheid. Zo passen we reverse engineering toe voor het ontwikkelen van De Honingbeer.”

Waar kijk jij naar uit als facilitator Spinwaves Lab?

“Heel nieuwsgierig ben ik naar de ideeën en innovaties die de deelnemers en teams meebrengen naar het Spinwaves Lab. Met elkaar die ideeën en innovaties de juiste push geven om tot een doorbraak te komen. Een route die echt anders is. De focus op wat er wel kan en vooral niet op wat er allemaal niet kan. Geïnspireerd door de natuur. Verstelt staan van je eigen kracht.”

Deelnemer stelt zich voor

Maak kennis met deelnemer Harmke Bekkema. Ze is ondernemende Webber, o.a. werkzaam voor TKI, programma manager Uptempo! en het programma Aardgasvrije Wijken. 

Harmke: “De kern van de transitie is voor mij persoonlijk leiderschap. Je kan niet het systeem veranderen als je zelf niet verandert. Dat gaat diep, dieper dan gedragsverandering. Het gaat om paradigma shifts, systemische verschuivingen en persoonlijke groei. Dit kan alleen in een veilige omgeving waar tijd en ruimte is om vragen uit te diepen. En ook belangrijk om dit met mensen die aan deze opgave werken te doen. Dit is zo belangrijk om met elkaar de persoonlijke veranderingen tot transities te kunnen maken. Daarom is Spinwaves lab zo enorm belangrijk.”

Vragen of opmerkingen?

nl_NLDutch